Ceturtdiena, 30.03.2023, 07:03
Sveicināti Viesis
RSS
Indoķīnas ceļojumi
Gruzija - Forums
[ Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS ]
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Foruma moderators: Melnais  
Forums » Jautājumi un atbildes par citām valstīm » Atskaites par citām valstīm » Gruzija (18.01 - 25.01.2016)
Gruzija
MelnaisDatums: Svētdiena, 31.01.2016, 14:43 | Ziņojums # 1
Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
Gruzija (18.01 - 25.01.2016)

Tā nu ir sanācis ka 2016.gada pirmais ceļojums man ir nevis uz Āziju, bet gan uz Gruziju. Trāpījās lētas aviobiļetes ar aviokompāniju "Wizzair" no Viļņas uz Kutaisi. Šī gada pirmais ceļojums uz Kambodžu un Malaiziju paredzēts tikai martā, tāpēc nolēmu izmantot šo lēto piedāvājumu un uz nedēļu aizšaut apskatīties kā tagad dzīvo gruzīni. Iepriekšējais mans Gruzijas apmeklējums bija jau ļoti pasen, vēl tālajā 2008.gadā. Ātri uz akcijām iegādājos autobusa braucienu no Rīgas uz Viļņu ar "Lux Express", rezervēju viesnīcas un biju gatavs savam ceļojumam. Plānos bija paviesoties Tbilisi, Gori un Kutaisi. Ne tik daudz cik apmeklēt skaistas vietas, bet vienkārši atpūsties, paēst hinkaļus, hačapūrī, jēra kebabus un padzert gruzīnu alu, vīnu un čaču. Kas no tā viss iznāca īsumā centīšos pastāstīt savā atskaitē.

Sāksim ar izmaksām:

lidmašīnas biļetes Viļņa - Kutaisi - Viļņa - 55 EUR
autobuss Rīga - Viļņa - Rīga - 10 EUR

Booking,com rezervēju viesnīcas:

Tbilisi "Guest House Mari'El" par 3 naktīm - 30 GEL (12 EUR);
Gori "Guest House sweet home" par 2 naktīm - 40 GEL (15 EUR);
Kutaisi "StarHostel" par 2 naktīm - 18 GEL (7 EUR).

Ceļojumu uzsāku 17,janvāra vēlā vakarā ar "Lux Express" autobusu no Rīgas autoostas pulksten 22:50. Viļņas autoostā ieradāmies 3:10. Lidmašīna paceļas no Viļņas lidostas 6:10, biju nolēmis līdz lidostai "aizčībot" kājām, kas tas ir man 4 km. Bet plāni mainījās, jo uzreiz pie manīm pienāca tas pats "častņiks", ar kuru jau biju braucis uz lidostu iepriekšējā reizē. 5 EUR un esmu Viļņas lidostā. Sanāca nedaudz ilgāk garlaikoties lidostā. Bet laiks paskrēja ātri un varam rāpties uz borta. Pats lidojums bez aizķeršanās, lielāko lidojuma daļu nogulēju. Pamodos tieši pirms tam, kad lidmašīna bija beigusi savu lidojumu virs Melnās jūras un ielidoja Gruzijas teritorijā. Pavērās brīnišķīgi skati, sniegotas kalnu virsotnes. Pēc brīža jau sēžamies Kutaisi lidostā.

Par cik šis ceļojums bija tikai nedēļas garumā un nebija vēlmes maksāt par papildus bagāžu, tad šoreiz visa mana bagāža aizņēma tikai datorsomu. Nebija līdzi pat foto aparāta, nācās bildēt ar telefonu. Uzreiz atvainojos par bilžu kvalitāti.

Pēc nosēšanās saprotama lieta ir jāšķērso Gruzijas valsts robeža. Dodos uz robežkontroles punktu, kur sēž jauns simpātisks meičuks. Paņem manu pasi, izšķirsta, papēta manus daudzos zīmogus un vīzas, tad iespiež zīmogu un atdod manu pasi atpakaļ komplektā ar pudeli vīna. "Welcome to Georgia"! Tas kad viesnīcās bieži tiec sagaidīts ar "welcome drinku", tas ir saprotams, bet kad robežsardze dara to pašu, tas man bija pirmo reizi. Atdzīšos bija ļoti patīkami.

Turpat lidostā varat samainīt arī naudiņu. Tbilisi valūtas kurs bija nedaudz labāks, bet vidēji tas bija par 1EUR = 2,6 GEL. Izejot no šī kursa, varat arī rēķināt manus izdevumus.

Turpat lidostā atrodas arī transporta kompānija "Georgian Bus", kura piedāvā servisu nogādāt uz Batumiem, Tbilisi un vēl citām vietām. Brauciens ar minibusu līdz Tbilisi maksā 20 GEL, tas nav pārāk lēti. No Kutaisi to var izdarīt lētāk, bet nav vēlmes zaudēt laiku un izmantoju šo servisu. Klāt par 5 GEL vēl piepirku arī ka tikšu savākts no Kutaisi hoteļa uz lidostu.

Tā izskatās minibus Kutaisi lidostā:

No lidostas izbraucām 12:30 un 17:00 bijām Tbilisi. Uzreiz krita acīs tas, ka ir krietni uzlabojusies ceļu kvalitāte. Brīžiem pat bija zaļā zīme "maģistrāle". biggrin Līdz klasiskai auto maģistrālei mūsu izpratnē protams vēl tālu, bet visā visumā nav ne vainas. Vēl jo projām uz ceļiem var redzēt tādus transporta veidus, kurus pie mums praktiski vairs nevar sastapt, kā piemēram "ЗИЛ-130". Nesaprotu kā var atrast ekonomisko pamatojumu izmantojot šo kravas mašīnu, tas ir neskatoties uz to, ka degviela šeit maksā uz pusi lētāk kā Latvijā. Es saprotu arī, ka nebrauc ar degvielu, bet gāzi.... bet vienalga. Tāpat šeit var redzēt arī ļoti daudz "volgas" un "žiguļus" crazy .

Tbilisi

Minibus pietur "Freedom squer", tas ir tuvu no mana rezervētā hoteļa. Tāds sīkums, kā viņu atrast Tbilisi vecpilsētā, ar mazajām ieliņām. Tas nav viegli pat izmantojot GPS, bet finālā saprotams, ka hotelis tiek atrasts. Tieku laipni sagaidīts un tiek ierādīta mana istabiņa. biggrin Istaba maza, bet ko var vēlēties ja jāmaksā par nakti mazāk kā 4 EUR.

Toties pats hotelis atrodas ļoti izdevīgā ģeogrāfiskā vietā, pašā Tbilisi vecpilsētas centrā. Viss nepieciešamais viegli sasniedzams. Hotelī ir kopējā virtuve, kur var gatavot ēst, kopējā vannas istaba ar dušu un karsto ūdeni. Kopējā poda poda māja. Ja nepieciešams, tad ir iespēja izmantot arī veļasmašīnu. Kafija un tēja par brīvu. Vārdu sakot kvalitātes attiecība pret cenu ir laba.

Kad esmu iekārtojies, tad ir liela vēlme pēc ilgā ceļa beidzot kārtīgi paēst. Ar kājiņām dodos uz vecpilsētas centra "Machakhela" restorānu, analogs mūsu "Lido". Tas no hoteļa ir 5 minūšu attālumā.

Pievienotie faili: 7786330.jpg (42.3 Kb) · 2722715.jpg (58.8 Kb) · 2471573.jpg (35.9 Kb) · 7395445.jpg (38.4 Kb)

Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.

MelnaisDatums: Svētdiena, 31.01.2016, 16:11 | Ziņojums # 2
Ģenerālisimuss
Pirmais mans pasūtījums bija viņu vietējais izlejamais alus un hačapuri.

Nu ļoti gardi, kad esmu ticis galā ar hačapuri, tad paskatoties ēdienkartē ar daudz kārdinošiem gruzīnu ēdieniem tiek pieņemts lēmums, ka tik ātri es nepadošos un pasūtu vēl hinkaļus. Pusi hinkaļu ar jēra gaļu, otru pusi ar cūkgaļu. Nu super garšīgi ir šie lielie sulīgie pelmeņi. Kad maltīte ir pabeigta un tiek atnests rēķins, tad esmu patīkami pārsteigts - kaut kādi 18 lari ar kapeikām. Rēķinā jau ir iekļauta arī apkalpošanas maksa 15%, tātad par dzeram naudu varat nedomāt. Bet esmu labi paēdis un ļoti apmierināts, atstāju 20 GEL. Un tas viss pašā Tbilisi centrā un rajonā kur ir daudz tūristu. Nākamajās manas ēšanas reizēs vairāk par 15 GEL man nesanāca atstāt.

Lai būtu priekšstats par cenām restorānā, tad ielieku ēdienkartes fragmentus:

Pēc šīm sātīgajām vakariņām un negulētās nakts ir atnācis pienācīgs nogurums. Laiks doties uz hoteli un likties gulēt. Jāgatavojas rītdienas varoņdarbiem.
Pievienotie faili: 9500724.jpg (43.3 Kb) · 1065364.jpg (65.9 Kb) · 4820499.jpg (62.7 Kb) · 8777667.jpg (58.2 Kb)

Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.

MelnaisDatums: Trešdiena, 03.02.2016, 12:17 | Ziņojums # 3
Ģenerālisimuss
Nākamajā rītā mostos labi izgulējies un gatavs Tbilisi izpētei. Padzerot rīta kafiju to arī daru. Pirmais darbs aizbraucu ar metro līdz Tbilisi centrālai dzelzceļa stacijai. Vēlējos izpētīt kā un cikos ir iespējams ar vilcienu nokļūt no Tbilisi uz Gori. Dzelzceļa ēka milzīga, lielāko tiesu netiek izmantota savam tiešajam mērķim, šeit ir izvietoti daudz un dažādi veikali. Pati vieta, kur tiek tirgotas dzelzceļa biļetes izskatās kā bankā. Cilvēku nav daudz, kasieres atklāti garlaikojas. Diemžēl arī vilcienu saraksti ir tikai gruzīnu valodā. crazy Šeit ir daudzas kases un aparāts pie kura saņemt savu rindas numuru. Izņemu savu numuru. Kad monitorā parādās mans numurs un kases numurs dodos uz turieni. Noskaidroju, ka no rīta kursē daudzi vilcieni man nepieciešamajā virzienā. Sākumā ātrvilciens, kas līdz Gori brauc 55 minūtes un maksā 11GEL, pēc nepilnas stundas ir arī lēnais vilciens par 7GEL un vakara pusē ir arī eļektrička par 4 GEL. Vakars man neder un vēlos nopirkt biļeti uz rīta vēlo vilcienu. Lūdzu, nekādu problēmu tikai nepieciešams ir personu apliecinošs dokuments. shock A pasi atstāju viesnīcā. crazy Kasiere mierina, lai neuztraucos, tagad nav sezona un biļetes būs iespējams arī nopirkt tieši pirms izbraukšanas. OK… saku, ka tā arī darīšu.

Tātad ko es redzēju un izbaudīju Tbilisi pa šīm 2 dienām. Ja neskaita, ka ar kājām nostaigāju aptuveni 18 km pieminēšanas vērti ir tikai 2 apskates objekti kuros pabiju. Pirmais no tiem ir gaisa tramvajs, kurs ir atklāts nesen. Pēdējo reizi kad viesojos Tbilisi, viņa pat plānos vēl nebija. Atvērts 2012.gadā un ātri iemantojis popularitāti vietējo un tūristu vidū.

Tramvajs sāk savu kustību no Rike parka un uzvizina augšā uz Narikala cietoksni. Brauciens maksā 1 GEL biggrin . Tīrās kapeikas. Ilguma ziņā tas aizņem 2:24 sekundes. Skati apkārt ļoti jauki. Te nav daudz ko stāstīt, vērtējiet paši šo braucienu:

No kalna uz kura atrodas Narikala cietoksnis kā uz delnas paveras skats uz Tbilisi.

Bez cietokšņa šeit atrodas arī jauks parks un botāniskais dārzs. Ir daudz kiosku kuros varat nopirkt kafiju, gāzētos dzērienus, vīnus, čaču un alu. Alu šoreiz izlaidām... augšā stiprs vējš un nebūt nav silti. Varat tuvumā aplūkot Tbilisi "mammu" ar zobenu un vīna trauku. Kā joko vietējie, tad doma ir tāda: "Ja Jūs ar mums nedzersiet, tad mēs Jūs nogalināsim" ..... :shock:. Patiesībā tas simbolizē: "ja nāksiet kā draugi, tad sagaidīsim ar vīnu... ja nāksiet kā ienaidnieki, tad sagaidīsim ar zobenu".

Bet gods kam gods vietējo tulkojumu par Tbilisi „mammu” es iegaumēju un vienmēr centos ievērot šo nerakstīto likumu. Bieži gadījās, kad zinot ka esi no Latvijas, tiku aicināts pie vietējo galda dzert vietējo vīnu un čaču. booze nekad neatteicu. biggrin .

Tāpat jauks ir arī pats cietoksnis, maz gan no viņa kas ir palicis. Ir arī maza jauka, mīļa baznīca šeit. kas ir vasara un jauks laiks, te var pavadīt atpūšoties veselu dienu.

Tālāk pa celiņu var lēnā garā nokāpt līdz pat vecpilsētas centram.

... nokļūstiet tieši pie manas iecienītā restorāna. Tieši vakars arī bija klāt un devos ēst savas kārtējās vakariņas šajā ēstuvē. Tā Narikala cietoksni izgaismots izskatās naktī, bildes centrā "Machakhela" restorāns:

Tepat ir arī izvietotas slavenās Tbilisi sēra pirtis. Biju šeit jau iepriekšējā reizē, tāpēc šoreiz šo pasākumu izlaižu. Tie kuri nav bijuši šis apmeklējums ir obligāts. Gūsiet daudz pozitīvu emociju miesai un garam.
Pievienotie faili: 1466040.jpg (78.0 Kb) · 9980016.jpg (46.4 Kb) · 9276997.jpg (58.8 Kb) · 1335062.jpg (54.7 Kb)

MelnaisDatums: Ceturtdiena, 04.02.2016, 10:21 | Ziņojums # 4
Ģenerālisimuss
Kā nākamais apskates objekts ir Tbilisi funikulieris. Tas gan jau šeit atradās labi sen pirms manas pēdējās vizītes Tbilisi. biggrin Atklāts jau tālajā 1905.gadā. biggrin Kopš tā laika saprotams ka renovēts un tagad ieguvis mūsdienīgu un modernu izskatu. Arī viegli sasniedzams ar kājām no mana hoteļa. Brauciens ar funikulieri maksā 2 GEL vienā virzienā. Tātad kopā būs jāšķiras no 4 GEL. Pats brauciens ar funikulieri aizņem 4 minūtes, pa ceļam ir viena pietura. Varat šeit izkāpt un baudīt labus skatus. Principā nekā interesanta šajā pieturā nav, izlaidu viņu.

Kā tas izskatās dzīvē spriediet paši:

Uzbraucot ar funikulieri augšā Jūs nokļūstat Mtatsminda atpūtas parkā. Tāds klasisks mūsu Mežaparks. Parks ļoti sakopts, šeit ir daudz dažādu atrakciju, tai skaitā arī bērniem. Ir arī daudz kiosku, kuros nopirkt dažādus našķus un dzērienus, tai skaitā arī alu. Kalna galā atrodas arī Tbilisi televīzijas tornis. No parka paveras brīnišķīga panorāma uz Tbilisi. Var redzēt visu pilsētu.

Te būs pilns saraksts ar pieejamām atrakcijām un to izvietojums:

No visa šī saraksta manu interesi piesaistīja paliels panorāmas ritenis. Izskatījās lielisks un cēls, vajadzētu būt labiem skatiem no augšas.

Neliela atkāpe. Lai varētu ar funikulieri uzbraukt augšā un lejā, kā arī lietot visas tās atrakcijas, kuras šeit ir izvietotas, Jums ir nepieciešams iegādāties plastikāta kartiņu. Uz šīs kartiņas tiek uzskaitīta nauda, lietojot kādu no atrakcijām nauda tiek noņemta no šīs kartiņas. Skaidrā naudā nav iespējams norēķināties.

Tātad brauciens ar panorāmas riteni maksā 3,5 GEL. Salīdzinoši dārgi, bet tas ir tā vērts. Es gan biju vienīgais klients tajā dienā. Diena bija saulaina, aptuveni +10 grādi, bet kalna augšā pūta stiprs vējš un nebūt nebija silti. Izjūtas kolosālas braucot šajā ritenī, tikai pašā augstākajā punktā sajūtas tādas dīvainas. Stiprais vējš pamatīgi šūpoja riteņa gondolu, vējš svilpoja, konstrukcijas krakšķēja shock bet visā visumā bija labi.... skati iespaidīgi.

Vērtējiet paši vajag Jums to vai nē:

Nevarēju atturēties no lieliskās iespējas izdzert kādu alu šajā skaistajā vietā. Ar vienu skārdeni pilnībā pietika, nosalu kā prusaks. Bet vasarā te noteikti ir ļoti jauki, silti un jauki skati apkārt. Te ir arī restorāni, kuros ieraudzīju sen kā no bērnības laikiem aizmirstas lietas, kā piemēram sulas konusveida stikla traukos. biggrin Nostaļģija, kad biju vēl jauns. biggrin .

Vēl nedaudz paklīdu apkārt baudīdams jaukos skatus un laiks arī doties lejā, uz siltākām vietām.

Pievienotie faili: 3006579.jpg (90.3 Kb) · 7290610.jpg (63.6 Kb) · 0569189.jpg (52.3 Kb) · 5115004.jpg (60.0 Kb)

MelnaisDatums: Ceturtdiena, 04.02.2016, 12:14 | Ziņojums # 5
Ģenerālisimuss
Ar to arī Tbilisi atskaiti varētu beigt. Tikai vēl padalīšos ar informāciju par Tbilisi sabiedrisko transportu, kas un kā un kā to „zvēru” lieto. Tātad, lai Tbilisi lietotu sabiedrisko transportu, tas ir metro, autobusus un mikriņus ir nepieciešams iegādāties plastikāta braukšanas karti uz kuras tiek uzskaitīta nauda. Karti Jūs varat nopirkt jebkurā metro stacijā un viņa maksā 2 GEL. Pērkot šo karti neizmirstat paņemt arī čeku, jo šo karti... kad vairs nav vajadzības, varat nodot atpakaļ un saņemt arī atpakaļ samaksātos 2 GEL un naudas atlikumu kas ir uz kartes. Nianse tāda, ja vēlēsieties atdot atpakaļ šo karti būs nepieciešama pase un čeks. Šī karte ir derīga visos sabiedriskā transporta veidos, tai skaitā arī ar viņu maksā par braucienu ar gaisa tramvaju. Autobusus un mikriņus lietot nesanāca, bet metro gan.

Tas par Tbilisi ir viss.

Nākamajā rītā jau laicīgi dodos uz metro un braucu uz dzelzceļa staciju. Metro gala pieturā atbrīvojos no savas Tbilisi sabiedriskā transporta kartes un dodos pirkt dzelzceļa biļeti uz Gori. Kasēs man nezin kāpēc visu laiku mēģina pārdot biļeti uz ātrvilcienu. Atmetu ar roku, labi jāizmēģina. Biļete maksā 11 GEL.

Dzelzceļa vagons komfortabls, ar mīkstajiem beņķiem. Var ērti atgulties un baudīt skatus pa logu. Šo vilcienu tik tiešām var nosaukt par ātrvilcienu biggrin Gori bija pirmā pietura. Pārējām pieturām šis vilciens ar lepni paceltu „galvu” šāva garām neapstājoties. Pēc 55 minūtēm es jau biju Gori.

Bet pats patīkamākais brīdis šajā braucienā man bija sen aizmirstas lietas, kā smēķēšana vilciena tamburā. Jaukas un nostalģiskas atmiņas. To šeit dara visi un nevienam nekādas problēmas no tā nerodas. Es arī protams izmantoju šo iespēju smok .

. respect .

Un tāda lūk izskatās Gori dzelzceļa stacija. Varam redzēt arī „eļektričku”, mūsu pašu „RVR” ražojumu. Viss tāpat kā mums. biggrin .

Pievienotie faili: 1580831.jpg (34.6 Kb) · 0853291.jpg (50.7 Kb) · 3193860.jpg (29.5 Kb) · 5147341.jpg (53.3 Kb)

MelnaisDatums: Pirmdiena, 08.02.2016, 15:59 | Ziņojums # 6
Ģenerālisimuss
GORI

No dzelzceļa stacijas ar kājām dodos uz pilsētas centru. Mana viesnīca atrodas tieši pie Gori galvenā parka, kur atrodas Staļina dzimtā māja. Tas ir ar kājām jānokāto aptuveni 2 km, tīrais sīkums. Tieku laipni sagaidīts "Guest House sweet home" viesnīcā ar tādu kārtīgu „welcome drinku” 0,7 pašbrūvētā vīna pudeli. Kā jau Gori, tad te viss grozās un visās vietās tiek eksplotēts vadoņa tēls visos iedomājamākos un neiedomājamākos veidos. „Welcome drinka” vīna pudeli rotā etiķete ar vadoņa bildi: shock .

Vinčukam nebija nekādas vainas, ja bija vēlme tad bija iespēja iegādāties vēl par 10 GEL. Politisku apstākļu dēļ (nepatīk man vadoņi, it sevišķi šis) tas netika darīts. crazy Pati istaba milzīga, atsevišķi guļamistaba un atpūtas telpa.

Ir sava virtuve, ar elektrisko tējkannu, poda māja ar dušu, karstais ūdens ir. WiFi pieslēgums. Principā nebija slikti. Viesnīcas saimniekam pajautāju, kur šeit ir tirgus, bez liekas runāšanas tieku iesēdināts automašīnā un aizvests līdz tirgum. Tas nav tālu no viesnīcas. Netālu no Gori pilsētas viena no apskates objektiem Gori cietokšņa.

Tātad savu Gori izpēti es sāku ar tirgus apmeklējumu. Tirgus ļoti sakarīgs, var iegādāties šī vakara trapezai visu nepieciešamo. Tātad iepērku pilnīgi svaigas čurčelas (1,20 GEL gabalā), 0,5 kg sālītu mājas sieru (8 GEL par kilogramu) un puskilogramu lobītu valriekstu (20 GEL par kilogramu). Cenas par valriekstiem bija ļoti plašā diapazonā, sākot no 13 līdz 20 GEL par kilogramu. Ņemu dārgākas, lielākās un skaistākās.

Par cik atrados tur pat pie cietokšņa, tad tirgus apmeklējums plūdeni pārgāja 13.gadsimtā celtā cietokšņa apskatē. Cietoksnis interesants, lai nokļūtu augšā nākas piepūlēties. Tā šis cietoksnis izskatās no apakšas:

Un tāds jauks skats paveras no cietokšņa, visa pilsēta kā uz delnas:

Kā redzam pēdējā attēlā, tad laika apstākļi bija saulaini, nokrišņu nebija. Staigājot pa tirgu pat brīžiem palika karsti. Bet, kad es biju uzrāpies cietokšņa virsotnē, tad silti vairs nebija. shock Augšā bija pamatīgs caurvējš ar ļoti stiprām vēja brāzmām. Nosalu momentā. Spēju augšā izturēt tikai 15 minūtes un tad teciņiem vien laidos lejā.
Pievienotie faili: 0002208.jpg (25.6 Kb) · 9409728.jpg (48.8 Kb) · 1852056.jpg (65.5 Kb) · 8953367.jpg (79.3 Kb)

MelnaisDatums: Piektdiena, 12.02.2016, 11:46 | Ziņojums # 7
Ģenerālisimuss
Tālāk devos apskatīt Gori pilsētas galveno apskates objektu, Staļina dzimto māju. crazy Apkārt mājai atrodas kārtīgi un rūpīgi kopts parks. Apskates objekti šajā parkā ir 4. Pati māja, kurā 1879.gada 21.decembrī, kurpnieka ģimenē nāca pasaulē nākamais visu tautu tēvs Josifs Džugašvili. Par Staļinu Džugašvili kļuva tikai vēlāk. Māju atļauts apskatīt tikai no ārpuses.

Pretī mājai ir uzcelta liela ēka, kura tiek izmantota kā memoriālais muzejs. Ieeja par samaksu. Pirms tam tiku lasījis, ka muzejā pārsvarā atrodas dažādas vadoņa bistes un viņa teiktie citāti, vārdu sakot nekā intereses cienīga. Un par cik es pilnīgi noteikti nav šādu maniakālu diktatoru un slepkavnieku fans, tad nebija nekāda vēlme materiāli atbalstīt šo murgu. Toties izpildīju savu solījumu, kuru devu pirms brauciena uz Gruziju, uztaisīju savu selfiju ar vadoni. crazy .

Vēl parkā ir izvietots dzelzceļa vagons ar kuru vadonis esot pārvietojies. Vai tas tiešām ir vagons, kurā uzturējies Josifs man nav pārliecības un tas nav arī tik svarīgi. Te ir pats vagons:

Kā jau iepriekš minēju, tad Gori „vadoņa” tēls tiek eksplodēts uz pilnu klapi. Sarunās ar vietējiem iedzīvotājiem domas dalījās. Vieni tiešām uzskata Staļinu par personu Nr.1 uz pasaules, reāli tic ka viņš ir darījis tikai labu un pārējais ir ienaidnieku izdomājums. Viņu uzskatā Staļins esot iznīcinājis tikai tautas ienaidniekus. shock Viņi reāli tic visiem šiem komunistiskajiem murgiem par vienlīdzību, brālību un citām blēņām un paši atzīstas ka ir komunisti. Atklāti sakot man bija žēl šo cilvēku. Otra grupa vienkārši izmanto „vadoņa” tēlu biznesā ar to piesaistot tūristus un pelnot ar to naudu. Un tikai smīn savās ūsās par komunismu. Piemērs mana hoteļa īpašnieks ar savām vīna pudelēm. Tāpat turpat blakus atrodas arī lielveikals, arī šeit tiek ekspluatēts „vadoņa” tēls:

Arī viena no centrālām ielām šeit nes Josifa Staļina vārdu. crazy .

Ar to varētu arī pabeigt stāstu par „vadoni”, es nebraucu šeit taisīt revolūcijas un censties mainīt cilvēku domāšanu. Ar šo smago nastu viņiem ir jātiek skaidrībā pašiem. Bet visā visumā bija interesanti apskatīt šo vietu un uzklausīt cilvēku domas.
Pievienotie faili: 5813275.jpg (51.9 Kb) · 1180828.jpg (28.4 Kb) · 6215660.jpg (78.5 Kb) · 1079300.jpg (56.6 Kb)

MelnaisDatums: Piektdiena, 12.02.2016, 13:16 | Ziņojums # 8
Ģenerālisimuss
Vairāk nekā interesanta pašā Gori pilsētā nav. Visu var apskatīt par 1 dienu. Tāpēc nākamajā dienā nolēmu aizbraukt līdz netālu esošo Uplistsikhe seno alu pilsētu. Vairāk nekā interesanta pašā Gori pilsētā nav. Visu var apskatīt par 1 dienu. Tāpēc nākamajā dienā nolēmu aizbraukt līdz netālu esošo Uplistsikhe seno alu pilsētu. Pilsēta tika izveidota 1000 gadus pirms mūsu ēras. Tā kā ļoti sena pilsēta. Savos ziedu laikos šeit bija 700 alas izkaltas klintīs. Līdz mūsdienām ir saglabājušās aptuveni 150 alas. Šī alus pilsēta atrodas aptuveni 15km no Gori. Taksisti par šo braucienu turp/atpakaļ (un gaidīšanu uz vietas) vēlas 30 GEL, ātri gatavi nolaist līdz 20 GEL. Bet par cik esmu ceļotājs, nevis komfortu mīlošais tūrists domāju meklēt citu veidu. Viss izrādās ļoti vienkārši, no tirgus reizi stundā kursē mikroautobuss uz miestiņu ar nosaukumu Kvakhvreli. Brauciena maksa 1 GEL. No šīs vietas 2 km ar kājām un esi senajā alu pilsētā. Lieliski, tā arī tiek darīts. Tieku izsēdināts nepieciešamajā punktā un mierīgā garā, nekur nesteidzoties dodos uz apskates objektu.

Ieejas biļete šeit maksā 3 GEL. Samaksāju un sāku kāpienu šajā alu pilsētā. Diena ir jauka, spīd saule un apkārt jauki skati. Uzņēmu arī nelielu video ieskatam:

Kalna galā uzcelta baznīca, tā gan nav saglabājusies no senajiem laikiem, celta nesen, bet vienalga jauki. Visi darbi baznīcā vēl nav pabeigti. Iekšā viņā netiku, durvis ciet un priekšā milzīga piekaramā atslēga. biggrin .

Visā visumā ļoti lietderīga pastaiga vairāku stundu garumā pa alām, kamēr tiek apstaigātas lielākās un ievērojamākās no tām. Tas prasa arī zināmu piepūli un apaviem ir jābūt pietiekoši labiem, ar iešļūcenēm būtu grūti.

Alu pilsēta ir apsekota un laiks doties atpakaļ. Vēl jānoķer minibuss atpakaļ uz Gori. Tikko esmu pametis alu pilsētu ar automašīnu piebrauc viens gruzīns un jautā uz kurieni man vajag. Saku Gori. Viņš esot gatavs pa 5 GEL mani aizvest līdz manai viesnīcai Gori. Mhmmmmm, kāpēc ne. Turpat netālu tiek uzņemti vēl 2 ungāri puiši. Braucot protams sākas sarunas no kurienes esmu u.t.t. Dzirdot atbildi, ka no Latvijas seko konkrēts jautājums: „Vai čaču dzersi?” … Opssssss… es viņam jautāju, kurā vietā? Vai tūlīt? Šoferītis paskatās uz mani ar domu, tu ko muļķis. crazy Bet atbilde skan: „Nu protams”, pat nesagaidot manu piekrišanu automašīna strauji nobremzē ceļa malā. Šoferītis izlec no automašīnas un bagāžniekā sameklē glāzi un plastmasas pudeli ar čaču. Tajā brīdi vajadzēja redzēt ungāru puišu izbrīnītos skatus. Jāpiebilst, ka mēs sarunājāmies krieviski un viņi no mūsu sarunas neko nesaprata. Viņu galvās noteikti tajā brīdī skraidīja visādas domās… kas tagad būs? Nācās viņus angliski mierināt, ka viss ir kārtībā. Es nav gruzīnu vīrietis, bet ceļotājs no Latvijas. Pastāstīju par Tbilisi „mammas” leģendu un teicu ka tagad būs jādzer grapa. booze Varēja redzēt patiesu atvieglojumu viņu sejās. Ielēju glāzē čaču un pasniedzu vienam, tas atteicās, bet otrs paņēma un izdzēra pusi glāzes. Aktīvais gruzīns uzreiz bija klāt un lūdza man lai es viņiem angļu mēlē paskaidroju, ka jādzer līdz galam. biggrin . Man vieglāk bija paskaidrot gruzīnam, ka tie ir eiropieši un nezina visas vietējās tradīcijas. Lai liekas mierā. Mana atbilde tika akceptēta. Nu ko, bet čača bja lieliska. Pudele tika paņemta salonā, kad vēlies tad dzer. Jautrs brauciens izvērtās. Kā gruzīns solīja tieku pievests pie sava hoteļa, maksāju 5 GEL un draudzīgi šķiramies, ar gruzīna aicinājumu atgriezties šeit vēl. Jauki.
Pievienotie faili: 7412194.jpg (66.2 Kb) · 7793593.jpg (46.5 Kb) · 0808949.jpg (64.5 Kb) · 6583152.jpg (67.4 Kb)

MelnaisDatums: Piektdiena, 12.02.2016, 17:41 | Ziņojums # 9
Ģenerālisimuss
Ar to arī stāsts par Gori ir galā. Nākamajā rītā ar kājiņām līdz Gori dzelzceļa stacijai. Kasēs nopērku dzelzceļa biļeti līdz Kutaisi ar lēno vilcienu. Biļete maksā 7 GEL. Vispār biļešu cenu politika man palika noslēpums. No Gori līdz Kutaisi vilciens kursē 4 stundas, bet maksā tik pat cik no Tbilisi līdz Gori. Tāpat "eļektrička" no Gori uz Tbilisi šeit maksā 1 GEL, bet no Tbilisi uz Gori 4 GEL.

Biļete man ir 7 vagonā. Vagonā tie paši mīkstie sēdekļi kā ātrvilcienā. Atšķirība tikai tā, ka vilciens daudz biežāk apstājas pieturās. Kad esam tikuši līdz Kutaisi un esmu izkāpis no vilciena mani sagaida kārtīgs pārsteigums. No visa sastāva ir palicis tikai viens vagons un lokomotīve. Pārējie pa ceļam ir atāķēti un turpina ceļu uz citu galamērķi. crazy .

Kutaisi

No dzelzceļa stacijas līdz manam hotelim šoreiz pavisam īss gājiens, tikai aptuveni 800 metri. Hotelis „Star Hostel” par 2 naktīm man izmaksāja tikai 18 GEL. Istabiņa gan tāda ļoti spartiska, nekā lieka. Toties ir liela virtuve, kur ja ir vēlme varat gatavot sev ēdienus.

Pašā Kutaisi īsti ko redzēt nav. Aptuveni 20 km attālumā no Kutaisi atrodas Prometheus alas. Vasarā varētu būt interesants pasākums, bet tagad īstas vēlmes dzīties uz turieni man nebija. Tā kā samierinājos tikai ar pilsētas apskati. Mans hotelis ģeogrāfiski atradās ļoti izdevīgā vietā, līdz pilsētas centram ļoti tuvu.

Šādi izskatās pilsētas centrā, pilsētai cauri tek upe.

Pievienotie faili: 4474993.jpg (48.4 Kb) · 7808785.jpg (33.8 Kb) · 7527381.jpg (53.3 Kb) · 5785785.jpg (57.8 Kb)

MelnaisDatums: Otrdiena, 16.02.2016, 11:42 | Ziņojums # 10
Ģenerālisimuss
Saprotama lieta, ka neizpalika arī pilsētas tirgus apmeklējums. To es cenšos darīt jebkurā valstī un jebkurā vietā. Tirgus pilsētā samērā plašs un bagātīgs. Šeit varat iegādāties visu dzīvei nepieciešamo, ne tikai pārtikas preces. Mani protams, ka pirmkārt interesēja pārtikās preces. Te būs maizes cenas Kuataisi:

Un te savukārt vietējo kafijas pupiņu cenas:

Tas arī praktiski bija viss ko pirmajā dienā redzēju no Kutaisi, bija jau vēls. Atlika tikai vēl laiks ieiet krodziņā un paēst vakariņas un tad jau uz viesnīcu atpūsties pie kādas alus krūzes. Rīt arī ir vesela diena ko veltīt pilsētas apskatei.

No rīta pamostos un pirmais ko ieraugu pa virtuves logu ir lielas baltas sniegpārslas, kas lēnām krīt no gaisa un noklāj zemi. shock .

Šādam pavērsienam es nebiju gatavs. Apkārt slapjš un nepatīkami laika apstākļi. Līdz pusdienlaikam nonīku viesnīcā, līdz brīdim kad vēders sāka kurkstēt un prasīt kalorijas. Jādodas uz kādu no tuvējiem krodziņiem ieturēt pusdienas un padzert alu. Kā nekā pēdējā diena Gruzijā. Netālu no sava hoteļa atrodu mazu zabegalovku, tur ir tikai 2 galdi. Pie viena galda sēž 4 braši gruzīni un ietur savu maltīti. Klāt piedzerdami mājas vīnu. Pieeju pie letes un jautāju, ko varētu pasūtīt pusdienās. Izvēlos cūkas šašliku ar alu. Kamēr tiek gatavots mans ēdiens apsēžos pie sava galda. Blakus sēdošais gruzīns pajautā vai es neapvainošos, ja viņi piedāvās pievienoties pie viņu galda un iedzert mājas vīnu. Saprotama lieta, ka neapvainošos.

Pie galda tiek piebīdīts vēl viens krēsls, atbrīvota vieta manam šašlikam un alus krūzei, tiek iepildīta vīna glāze un uzsaukts pirmais tosts. Tas gruzīns kurš mani aicināja pie galda saka: tad kad es pasūtīju savas vakariņas viņš dzirdēja ka es runāju krieviski, bet tas ka es nav krievs viņš pēc mana akcenta uzreiz sapratis. Tika izvirzītas 3 versijas: baltietis, polis vai čehs. biggrin . Kad es apstiprināju viņu domu pareizību, ka esmu no Latvijas varēja just gruzīnu sejās gandarījumu.

Tad sākās tostu saukšana un vīna dzeršana. 5 litru plastmasas kannas saturs ar mājas vīnu beidzās ļoti ātri. Pēc tā tika samaksāts par galdu, tai skaitā arī to ko biju pasūtījis es. Sirsnīga atvadīšanās un uz brīdi tieku atstāts viens. Pēc brīža grupiņa atgriezās ar čačas pudeli. Esot bijis tik jauki, ka vēloties banketa turpinājumu. Runājām par visām tēmām, par to kā tagad dzīvo gruzīni, par mūsu agresīvo kopējo kaimiņu, par Staļinu, par komunismu un visām citām iespējamām tēmām. Arī es izprasīju atļauju nopirkt vienu čačas pudeli. Vārdu sakot bankets sita augstu vilni. booze Bija ļoti patīkami un jauki. Kad pienāca šķiršanās brīdis, tad tika saņemti aicinājumi atkal atgriezties Kutaisi, tad viņi man apsolīja parādīt visas skaistās vietas šeit.

Saprotams ka pēc šādas jaukas pasēdēšanas pārējie plānotie pasākumi tika aizmirsti. Bija iestājies zināms sagurums. biggrin Devos pa taisno uz hoteli, pieņēmu dušu un gultā iekšā. Rīt jādodas mājup.
Pievienotie faili: 3928245.jpg (73.4 Kb) · 0731336.jpg (90.7 Kb) · 2957978.jpg (59.9 Kb) · 1257999.jpg (39.8 Kb)

MelnaisDatums: Otrdiena, 16.02.2016, 12:52 | Ziņojums # 11
Ģenerālisimuss
Rīts atnāk ar nelielām paģirām un tas ir saprotams. Alus, vīns un čača dara savu. biggrin Laiks aiziet uz veikalu pēc kāda aliņa nav, tūlīt ir jābūt klāt manam transportam uz lidostu. Ar nelielu 10 minūšu kavēšanos pie hoteļa piebrauc arī mans taksometrs. Tur jau priekšā viens pasažieris arī uz lidostu. Kā vēlāk izrādās tad leitis. Ātri tiekam nogādāti lidostā. Te nu man ir laiks iztērēt atlikušās gruzīnu naudiņas un savest savas domas kārtībā. Abus šos jautājumus man palīdz atrisināt lidostas cafe nopirktais „Natakhtari” alus skārdenē. Padārgs alus šeit, skārdene maksā 7 GEL, bet es saprotu ka tā ir lidosta. Jebkurā gadījumā abi šie jautājumi tika atrisināti. v .

Laiks paiet ātri un laiks doties uz ļoteni.

Lidojums normāls, pat paspēju kādu stundiņu pagulēt pirms sēžamies Viļņas lidostā. No lidostas ar mikriņu līdz autoostai par 1 EUR. Un tālāk jau ar „Lux Express” autobusu līdz Rīgai. Esmu mājās.

Šis bija jauks ceļojums. Ar nepacietību gaidu septembri, kad atkal atgriezīšos Gruzijā, bet jau labos laika apstākļos. Būs saule un Melnā jūra. Šajā ceļojumā es kopumā iztērēju 150 EUR, tas ir pilnīgi par visu. Transports pa Gruziju, viesnīcas, ēšana, cigaretes, alus, vīns, čača, atvadu aliņš lidostā un ieejas biļetes visās vietās. Domāju tas ir labs rezultāts.

Noslēgumā informācija tiem kuri smēķē. Cigaretes tur ir riktīgi lētas. Ar 1.janvāri cigarešu cenas Gruzijā tika ievērojami paaugstinātas, bet joprojām super lētas. Iepirku papildinājumu manai cigarešu kolekcijai.

No kreisās puses lētākās... un tā augošā secībā. Pirmās 2 ir cigaretes bez filtra. Cenas sākot no 0,80 līdz 3,50 GEL. Uz vietas pārsvarā smēķēju "PIRVELI" sarkanās ar filtru, maksāja 1,70 GEL. smok ... uz nebēdu.

[END]
Pievienotie faili: 2638387.jpg (26.5 Kb) · 8895019.jpg (29.9 Kb)

BulduriDatums: Pirmdiena, 11.02.2019, 00:32 | Ziņojums # 12
Ierindnieks
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 12
Reputācija: 0
Paldies Didzi par stāstījumu!
Es sen jau taisījos aizdoties uz šo jauko zemi- Grūziju, mani gan vairāk saista slēpošanas paradīze un neskartās trases Svanetijā netālu no Elbrusa kalniem.
Šodien pat izlidoju uz Kutaisi (25 eur ar Wizzair) un došos tālāk uz Zugdidi un Mestia. Kalnu slēpošanas izmaksas(pacēlājs, noma, dzīvošana, ēdināšana), salīdzinot teiksim ar Eiropas kūrortiem ir reizes trīs līdz piecas zemākas.
Pārbaudīšu to visu uz vietas.

Pievienotie faili: 5789964.jpg (54.8 Kb)

Forums » Jautājumi un atbildes par citām valstīm » Atskaites par citām valstīm » Gruzija (18.01 - 25.01.2016)
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Copyright MyCorp © 2023