Madagaskara II (14.10 – 7.11.2019)
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 20.11.2019, 13:22 | Ziņojums # 16 |
 Ģenerālisimuss
Grupa: Administratori
Ieraksti: 2297
Statuss: Offline
| Malkojot aliņu, uzdevu jautājumu saimniecei, vai šeit var arī paēst? Uz ko saņēmu noliedzošu atbildi. Līdz tuvākai vietējai ēstuvei jāiet krietns gabals. Ehhhhh …. sapratu, neko darīt. Pēc minūtēm 5 atnāk atpakaļ saimniece un izsaka piedāvājumu, ka viņa ir gatava man pagatavot brokastis, pusdienas vai vakariņas. Tas viss būšot par mazām naudiņām. Izcils piedāvājums! Uzreiz ķērāmies "vērsim pie ragiem". Apskatījām, kas bija palicis pāri no jūras veltēm. Piedāvājumā bija astoņkāji un rīta zivju loms.

Saprotama lieta, ka mana izvēle krita uz svaigām zivtiņām. Kā redzam attēlā, tad zivtiņas bija samērā branga izmēra. Tad nu par vienu zivtiņu viņa paprasīja no manis tikai 5000 ari ari. Fantastiski izcili. Par pagatavošanu, frī kartupeļiem, tomātu salātiem nācās pielikt vēl 5000 ari ari. Vienkārši izcili. Tā arī vienojāmies, ka būšu uz vakariņām pulksten 18:00.
Ierados nedaudz ātrāk. Gatavošana noritēja pilnā sparā. Bija iespējams pavērot, kā top mana zivtiņa.

Vakariņas sanāca izcila gardas, porcija milzīga. Pieēdu sev pilnu punci, knapi varēju aizvilkties atpakaļ uz savām naktsmītnēm. Turpmāk es nācu ēst šeit ēst gan brokastis, gan vakariņas. Brokastīs bija pārītis ceptas olas ar nūdelēm. Nākamām vakariņām izvēlējos vienu reizi zivi un vienu reizi vistu.

Vienmēr viss perfekti pagatavots, daudz, gardi un ļoti lēti. Vārdu sakot ieteikums ceļotājiem vienmēr draudzēties ar vietējiem. Tad Jums būs laime, un laime būs par ļoti lētu naudu. Potenciālajiem ceļotājiem uz šo vietu atstāšu šīs vietas GPS koordinātes - -17.065862, 49.832523 Tas, lai nevajadzētu nelietderīgi tērēt savu laiku un meklēt ko piemērotu.
Vairāk nekā interesanta apkārtnē nav. Ļoti labi relaksējos hoteļa pludmalē un okeānā esošajos šūpuļtīklos. Ļoti veiksmīgi atrisināju alus un ēšanas jautājumu. Ar to tad arī stāstu par salas austrumkrastu varu pabeigt.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 20.11.2019, 14:14 | Ziņojums # 17 |
 Ģenerālisimuss
| Ir pienācis laiks doties atpakaļ uz Toamasinu. Biju iegādājies biļeti uz to pašu nelaimīgo "Gasikara" laivu. Ceru, ka šoreiz brauciens notiks. Izbraukšana sākas ļoti agri, pulksten 4:30. Tāpēc viesnīcas saimniece man ir noorganizējusi tuk tuk pulksten 4:00. Tāpēc šovakar gulēt dodos laicīgāk.
Ceļos 3:40, visas savas mantas biju jau sakravājis iepriekšējā vakarā. Ar tuk tuk veiksmīgi tiekam līdz Ambodifototra. Tur man par lielu prieku "Gasikara" laiviņa ir gatava doties savā braucienā. Pirms uzkāpšanas uz laivas borta police woman visiem braukt gribētājiem pārbauda dokumentus. Tai skaitā arī man. Pārbauda arī vīzas derīguma termiņu. Ja nu gadījumā esmu, kāds noklīdis sīriešu bēglis, vai aizkavējies Paradīzē vazaha. Viss kārtībā un bienvenue uz borta. Pirms braukšanas visiem jāuzvelk glābšanas vestes. Laiviņa tiek piekrāmēta pilna ar pasažieriem un pulksten 5:00 tiek "atdotas tauvas", un brauciens ir sācies. Atliek tikai pateikt lielu paldies Sainte Marie salai par brīnišķīgo atpūtu. Un pateikt 

"Gasikara" laiva atšķirībā no "Condor" neizbrauc atklātā okeānā. Viņi dodas par taisnāko ceļu uz apdzīvotu vietu Ivongo. To var arī just, nav nekādas lielas šūpošanās. Neredzēju nevienu apvēmušos vietējo. Tas tāpēc, ka brauciens līdzens un mierīgs. Brauciens aizņem tikai 1 stundu un 30 minūtes. Tur jau mūs gaida mikriņi, kuri mūs nogādās Toamasina.

Nedaudz pēc pulksten 7:00 mikriņi ir nokomplektēti un varam uzsākt transfēru uz Toamasina. Galamērķī pie Toamasinas ofisa ierodamies 12:45. Šis variants man likās daudz ērtāks un ātrāks nekā izmantojot "Condor" sniegto servisu. Tai skaitā arī jūtami lētāks.
Toamasina
Jau iepriekš biju vienojies par savām naktsmītnēm ar saimnieci, kur uzturējos pirmās 2 naktis. Neredzēju nekādu jēgu meklēt citas naktsmītnes. Mani tur viss apmierināja – ērtības, brokastis un cena. Turpat pie "Gasikara" ofisa ņemu kārtējo tuk tuk un dodos uz turieni. Tieku laipni sagaidīts un varu doties uz savu istabu. Tagad man būs laiks 4 dienas iepazīt Toamasinu.
Tātad kas interesants ir atrodams Toamasina. Pirmkārt jau Toamasina ir liela ostas pilsēta ar lielu ostu. Pašā ostā es nebiju, nekā interesanta tur nav. Toties ostai tieši pretim atrodas lielākā pilsētas pludmale. Pludmale ir pietiekamā attālumā no ostas. Tā kā nekādi netīrumi, drazas, eļļas vai citi atkritumi, vai nepatīkamas smakas nav novērojami. Cilvēki tur mierīgi peldas. Man gan pēc tām superīgām pludmalēm Nattes salā tas nelikās aktuāli. Pat nemēģināju nopeldēties.
Bildē var redzēt pludmali un tālumā ostu:

Mani vairāk interesēja, tas, kas bija blakus pludmalei. Un konkrēti tās bija tirdzniecības vietas, kur varat baudīt kādu vēsu alu ar uzkodām.
Taizeme, Malaizija, Singapūra, Birma, Laosa, Filipīnas, Vjetnama, Bruneja, Indonēzija, Kambodža, Ķīna, Indija, Šrilanka... kopā 45 valstis.
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 20.11.2019, 15:12 | Ziņojums # 18 |
 Ģenerālisimuss
| Ir tur arī tāda gara barčiku vieta, kurā tiek iznomātas barčika 2 rindas pārdevējiem. Pārdevēji vienā vietā sanāk ļoti daudz, katrs ar savu stiliņu un piedāvājumu. Tas rada tajā vietā izcili labu konkurenci un apkalpošanas servisu.

Izmēģināju vairākus barčikus. Cenas tur visās apkalpošanas vietās vienādas. Pudele alus maksā 4000 ari ari, zebu vai vistas brushetes iesmiņš 300 ari ari. Ir iespēja paēst arī ko nopietnāku. Man patika paniekoties ar alu un bruchetes. 

Ja sākām runu par barčikiem, tad tieši pie savām naktsmītnēm atradu labu vietējo barčiku. Tur alus maksāja tikai 3000 ari ari par pudeli. Tāda pati cena alum ir arī lielveikalā. Ļoti labs variants, galvenais, ka pavisam tuvu no naktsmītnēm. Viss tur pa vienkāršo, toties sirsnīgi. Vakarā, kad uznāk vēlme pēc vēsa aliņa, tad 1 minūtes laikā esi tajā burvīgajā vietā. Iedzer savu aliņu un vari doties tālākās gaitās.

Blakus mājām atradās arī tirdziņš, kur bija iespēja iegādāties par mazu naudiņu saulainos un superīgi saldos mangučus. Salās ar to bija problēma. Te baudīju mangučus "sulīgos" daudzumos. Vienreiz paņēmu arī sulīgu arbūzu daudzveidībai. Ar tām lietām šeit nav nekādas problēmas.
|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 20.11.2019, 15:30 | Ziņojums # 19 |
 Ģenerālisimuss
| Turpat netālu no tirgus bija izveidots placis gaiļu cīņām. Kaut kur pat redzēju plakātus, ka drīzumā notiks starptautiskas sacensības gaiļu cīņās. Nez kādas valstis tur ņems dalību? Bet, kā jau rakstīju agrāk, tad šeit nav tāda azarta kā Filipīnās. Konkrēti šajā vietā bija nedaudz vairāk azarta, domājams, tāpēc, ka bija vairāk cilvēku.
Vērtējam paši nelielā video:
Gaiļu cīņas Toamasina, Madagaskara from Melnais Krauklis on Vimeo.
Pa to laiku kamēr atrados salās biju jau noilgojies pēc kādām izklaidēm. Bija liela vēlme aiziet uz kādu klubiņu nedaudz atpūsties. No mana iepriekšējā ceļojuma man ļoti patika klubiņi "Le Taxi Be", ar visu dzīvo mūziku. Man par bēdu izrādījās, ka Toamasinas "Le Taxi Be" pirms pāris mēnešiem ir aizvēries. Nožēlojami. Nācās domāt par cita veida izklaidēm. No manām naktsmītnēm pāris simtu metru attālumā atradās diskotēka "Pandora". Tad nu lēmu vienu vakaru iestīties, kas tur notiek.
Te ir bilde no "Pandora" kluba ārpuses, dienas laikā:

Potenciālajiem apmeklētājiem atstāšu arī kluba GPS koordinātes -18.155429, 49.409301 Ja nu rodas vēlme vakaru paīsināt. Diskotēka sākas pulksten 21:00, bet reāli darbības un cilvēki sanāk uz pulksten 22:00. Nekādas ieejas maksas šeit nav. Mierīgi dodamies tik iekšā. Es ierados nedaudz pēc 21:00. Zāle vēl bija praktiski tukša. Nodomāju, ka atkal man nav paveicies. Bet tad placis sāka strauji pildīties un pulksten 22:00 viss placis bija pilns. Tad arī sākās kārtīga disenīte āfrikāņu ritmos.
Varam pavērot paši kā tur izskatās iekšā nelielā video:
Cenas klubiņā ļoti demokrātiskas. Pudele alus maksāja tikai 5000 ari ari. Pirmo reizi biju disenē starp tik daudz nēģeriem. Viss tur bija normāli, visi draudzīgi, nekādus kautiņus neredzēju. To gan nevar teikt par kluba apkārtni. Tas esot bīstams rajons, bieži notiek bruņotas laupīšanas, kad tiek aplaupīts vai pat nogalināts kāds saguris kluba apmeklētājs. Tāpēc aptuveni pēc 3 stundām, kad man tie afrikāņu ritmi un trash bija apnikuši un bija vēlme atgriezties mājās, tad neskatoties uz tuvo attālumu ņēmu tuk tuk. Tas tad arī mani nogādāja mājās. Disene bija laba, bet tas nebija tas, ko es vēlējos. Domāju, ka jaunākiem ceļotājiem iespējams disene patiktu un izklaidētos līdz rītam.
Toamasina ir sava dzelzceļa stacija. Pavisam nesen šeit pat kursēja pasažieru vilciens. Tas bija 2 reizes nedēļā. Tagad spriežot pēc visa, vilciens šeit vairs nekursē. Palikusi tikai stacijas ēka, kura pārvērsta par tirdzniecības centru. Skumji….

Pilsētas centrs skaitās "Place De La Republique". Tā ir samērā plaša un sakopta aleja, kur pat ir darbojoša ūdens strūklaka. Te ir bērnu atrakcijas un iemīļota vieta vietējiem, kur doties pastaigās vakaros. Notiek šeit arī visādi pasākumi, tai skaitā dzīvās mūzikas priekšnesumi.

|
|
| |
Melnais | Datums: Trešdiena, 20.11.2019, 16:31 | Ziņojums # 20 |
 Ģenerālisimuss
| Ir arī Toamasina veseli divi veikali, kurus viņi lepni dēvē par supermarketiem. Tie ir "Score" un "Shoprite".

Mūsu izpratnē līdz supermārketu līmenim viņiem vēl tālu, bet nu pašu nepieciešamo tur nopirkt var. Pabiju abos veikalos, sortiments un cenas aptuveni vienādā cenā. Pat nezinu, kurš no tiem veikaliem labāks. Pluss tāds, ka šī ir tā ļoti retā vieta Madagaskarā, kur varat norēķināties izmantojot kredītkarti. Pieņēma manu N26 karti bez jebkādām problēmām. Jācer, ka tādas vietas Madagaskarā kļūs arvien vairāk.
Izstaigāju pa tām dienām Toamasinu krustu šķērsu, bet vairāk neko pārāk interesantu neatradu. Ar to arī stāstījuma par Toamasinu varētu beigt. Laiks gatavoties atpakaļ ceļam uz Antananarivu. Gatavošanos sāku ar suvenīru iepirkšanu. Nekā interesanta un oriģināla ko vest mājās no Madagaskaras šeit nav. Tāpēc par prieku mājiniekiem, identiski kā iepriekšējā reizē, nolēmu aizvest uz mājām daudz gardus mango. Vispirms iepirku ļoti jauku un simpātisku tirgus somu. Tad piekrāvu pilnu ar mango. Bija tuvu pie 5 kg. Tā būs mana rokas bagāža. Iepriekšējo reizi daudzi dzeltenie, saulainie mango, kamēr tiku līdz mājām, bija jau bojāti. Tāpēc šoreiz ņēmu pavisam zaļus mango. Nebūs tik gardi, bet vismaz nebojāti.

Atpakaļ ceļam uz Antananarivu izmantoju to pašu labo transporta kompāniju "Cotisse". Izbraukšana 7:00, biļetes cena 20 000 ari ari.
Tā izskatās Toamasina "Cotisse" ofiss:
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 21.11.2019, 11:31 | Ziņojums # 21 |
 Ģenerālisimuss
| Atpakaļ ceļš bija daudz vieglāks. Vismaz varēju pavērot apkārtni. Kad iebraucam kalnainajā apvidū, var vērot ļoti skaistus dabas skatus. Ceļa serpentīni starp kalniem un aizām. Aizraujoši.

Ātri dodos dušiņā noskalot ceļa putekļus. Tā kā visu dienu nav kārtīgi ēsts, dodos uz man jau zināmo restorānu "Glacier" remdēt savu izsalkumu. Tieku pie jaukām un gardām vakariņām.

Pēc garā ceļa un sātīgām vakariņām jūtas kārtīgs sagurums. Laiks doties pie miera.
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 21.11.2019, 12:03 | Ziņojums # 22 |
 Ģenerālisimuss
| Nākamajā rītā mostos labi atpūties un izgulējies. Cenā bija iekļautas arī brokastis. Izmantoju šo iespēju un devos uz jumta restorānu iedzert rīta kafiju un apēst kādu ceptu olu. Brokastis izrādījās ļoti cienījamas. Skati ļoti labi no tās terases. Pusdienslaikā pat atnācu uz turieni vēl iemutēt kādu aliņu.

Nekādus varoņdarbus veikt vairs nebija nekādas vēlmes. Vienkārši paklīdu pa pilsētu. Aizstaigāju līdz dzelzceļa stacijai, kādreizējam franču koloniālo laiku lepnumam. Tagad tur palikusi tikai stacijas ēka. Ēka ļoti iespaidīga. Vilcieni jau ļoti sen kā šeit nekursē. Turpat arī iedzēru svaigi spiestu mango suliņu.

Principā nekā cita interesanta pilsētā neatradu. Ir tur milzīgs tirgus, kurā tiek pārdoti visādi, pārsvarā ķīniešu tehnika, rotaļlietas, lupatas un citi nieki. Pilnīgi nekā interesanta. Acīs krita, ka šeit ir ļoti daudz ubagotāju. Provincē viss ir daudz mierīgāk, te uz katra stūra.
Ieskatam standarta Antananarivu centra ieliņa:
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 21.11.2019, 12:15 | Ziņojums # 23 |
 Ģenerālisimuss
| Tā arī pienāca nākamā diena, kad pēc brokastīm nācās meklēt taksi uz lidostu. No visiem takšiem meklēju to ekskluzīvāko variantu. Man iepatikās šis variants. Nekur Eiropā tādus takšus vairs neatrast. Novienojāmies par 45 000 ari ari līdz lidostai. Lai izbrauktu ar tādu antīku automobili, varētu maksāt arī vairāk. 

Lidostā esmu ļoti laicīgi. Mierīgā garā vēl atliek laiks izdzert manu pēdējo THB aliņu. 

|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 21.11.2019, 12:21 | Ziņojums # 24 |
 Ģenerālisimuss
| Tālāk jau standarta procedūras tajos gadījumos. Iečekošanās, imigrācija un drošības kontrole. Tas viss bez problēmām un esmu jau izlidošanas zālē. Izlidošanas zāle tāda parodija par lidostu. Bija tur viens kafejužņiks ar pilnīgi neadekvātām cenām, pāris Duty Free ar tikpat neadekvātām cenām. Visas cenas EUR. Smēķēšanas istabas tur nav. Vārdu sakot nožēlojami! Līdz brīdim, kad sākās bordings, nācās gaidīt kādu stundu. Tad jau arī varēja doties uz ļoteni.

Man par lielu brīnumu ļotene jau bija gaisā kādas 10 minūtes ātrāk. Tā gadās ļoti reti. Bet nu dotajā gadījumā visi pasažieru uz reisu bija ieradušies savlaicīgi. Gaidīt nebija nekādas nepieciešamības. Laiks pateikt paldies Madagaskarai par sniegtajiem iespaidiem un pateikt Līdz nākamai reizei!
Pēc nedaudz vairāk nekā 3 stundu lidojuma nosēžamies Nairobi. Līdz nākamajai ļotenei vēl 4 stundas. Īsinu laiku ar vietējo kenijiešu alu un vislielāko krūzi American kafijas.
Tad jau laiks arī doties uz nākamo "Kenya airways" ļoteni lidojumam uz Romu, ar papildus nosēšanos Ženēvā. Arī šoreiz lidojumam tiek piedāvāts ērtais Boening 787 Dreamliner lidaparāts. Jau pie bordinga novēroju, ka ir ļoti maz lidot gribētāju. Bet nu ka būs tik maz nedomāju. Milzīgā ļoyene bija praktiski tukša. Iekārtojos ļoti ērti pa visiem trīs sēdekļiem. Pēc vakariņām izstiepos visā garumā un likos uz ausi. Pēc kāda laika jūtu nēģer puisis man gādīgi uzsedz plediņu. Labs serviss. Vārdu sakot izgulējos ļoti labi, lidojums pagāja nemanot. Pamodos tieši uz brokastīm, pirms nosēšanās Ženēvā. Tur kādu stundu gaidījām kamēr uzņems papildus pasažierus lidojumam uz Nairobi. Līdz Romai atlicis tīrais nieks, stundas lidojums. Un tad jau esam arī piezemējušies Romas lidostā. Esmu jau tikpat kā mājās.
Līdz nākamai ļotenei jāgaida 4 stundas. Vispirms lidojums Roma – Stokholma, tālāk jau Stokholma – Rīga. Stokholmā kārtējā 4 stundu gaidīšana. Visu šos lidojumus veiks aviokompānija "SAS". Viss norit pēc grafika. Pulksten 22:00 esmu jau Rīgā saņēmis savu bagāžu un izgājis robežkontroli. Esmu mājās no sava ceļojuma pa Madagaskaru.
Mangučus izdevās atvest praktiski nebojātus. Nu varēs visi mieloties un izjust Madagaskaras garšu

P.S. Ceļojums bija ļoti jauks un interesants. Bez pārākām fiziskām slodzēm un grūtībām. Šoreiz vairāk bija tieši pludmales atpūtas. Bet arī tā dažreiz ir ļoti nepieciešama. It sevišķi ja zini, ka Latvijā tajā brīdī laika apstākļi nelutina un ir ļoti nemīlīgi, vēsi un mitri.
Pēc pirmā ceļojuma atgriežoties mājās man nebija pārliecības vai būs vēlme tuvākā laikā atgriezties Madagaskarā, bet pēc gada es atkal biju tur. Ilgi domāju, kas mani šeit piesaista, un sēžot vienu vakaru Sainte Marie salā un malkojot THB alu man nāca pilnīga apskaidrība attiecībā par šo jautājumu. Te vēl ir tūristu neskarta un pirmatnēja vieta. Tāda, kādu es vēl redzēju Āziju savu ceļojumu sākumā. Te viss vēl ir dabīgs un patiess. Uz manu bungalo viesos nāca lemūriņi, tik jauki. Atklāju sev pasakaini skaistas pludmales, kur ūdenī neatradīsiet nevienu plastmasas maisiņu vai peldošas tukšas Coca Cola pudeles. Pludmales ir perfekti tīras. Tūristi vēl nav paspējuši to visu samaitāt. Āzijā tas viss notika ļoti strauji, pāris gadu laikā viss tika samaitāts un piemēslots. Te vēl nav infrastruktūras, ceļu un citu tūristiem nepieciešamu lietu, kaut vai tā pati valodas problēma, kad visi runā labākajā gadījumā franciski. Tas viss ļoti ierobežo potenciālo tūristu skaitu, un tas ir labi. Tikko šeit parādīsies visi tie civilizācijas labumi, par kuriem es minēju, tā parādīsies arī tūristu pūļi, kas vienā momentā visu samaitās. IMHO
Tāpēc pašlaik man Madagaskara patīk arvien vairāk un vairāk. Baudu viņu savā autentiskumā. Neizslēdzu iespēju, ka nākamgad atkal atgriezīšos Madagaskarā, bet to rādīs laiks. Tagad atliek tikai pateikt lielu paldies Madagaskarai, kura uzņēma mani, izguldīja, pabaroja un sniedza daudz jauku momentu un superīgu atpūtu. Paldies! 
[END]
|
|
| |
Striķis | Datums: Ceturtdiena, 21.11.2019, 19:52 | Ziņojums # 25 |
 Apakšpulkvedis
Grupa: Lietotāji
Ieraksti: 149
Reputācija: 6
| Foršs ceļojums! Iedvesmoji! Ar cik lielu naudu jārēķinās tādam braucienam? Cik par visu iztērēji?
|
|
| |
Melnais | Datums: Ceturtdiena, 21.11.2019, 20:26 | Ziņojums # 26 |
 Ģenerālisimuss
| Quote Striķis (  ) Ar cik lielu naudu jārēķinās tādam braucienam? Cik par visu iztērēji?
Lidmašīnu biļešu cenas ir minētas atskaites sākumā. Pārējie izdevumi sastādīja aptuveni 900 EUR. Tas tā aptuveni... precīzi neskaitīju. Iespējams pat nedaudz mazāk. Aptuveni puse naudas aizgāja par viesnīcām.
|
|
| |
|